A debreceni Canto Armonico

Zsengellérné Varga Valéria
2016. 11. 09.
Megosztás


A Canto Armonico név jelentése megközelítőleg: harmonikus éneklés.1997-ben alapította Zsengellér Tibor a hivatásos Kodály Kórus 10 énekeséből.


Emiatt profi kórusként tartjuk magunkat számon, ám fenntartásunk teljesen amatőr, hiszen állandó jövedelme az együttesnek nincs, a tagoknak fizetni nem tudunk. Sőt, ők fizetnek minimális tagdíjat a háttér támaszként létrehozott Canto Armonico Egyesületnek.

Első fellépésünk a legkritikusabb közeg, saját kollégáink előtt történt. Majd egy filmbemutató bevezető műsorában Rubold Ödön és Götz Anna társaságában, Szabó István filmrendezővel egy színpadon. Intenzív tanulási folyamat után az első igazi nagy megmérettetés 2001-ben egy norvég út volt, ahova a Norvég-Magyar Baráti Társaság meghívásával jutottunk ki. Izgalmas témája volt a programnak: Szent István és Szent Olaf , a norvég térítő király munkásságának közös pontjai. A gregorián zenétől a XX. századi magyar és norvég muzsikáig öleltük át a zeneirodalmat.

Az út egyik gyümölcse a létünk, munkánk átgondolása volt. Új repertoár fogalmazódott meg: olyan nagyobb szabású régi zenei műveket akartunk bemutatni, amelyek nehézségük, különlegességük miatt nem jelennek meg a magyar zenei palettán. Persze ezek 10 főnél nagyobb apparátust kívánnak, minimális hangszerkíséretet, így tehát bővültünk. Hamarosan be is mutattuk Monteverdi Miséjét, Magnificatját és Litániáját.CD-t is készítettünk belőle.

Közben persze templomi koncerteket csináltunk - ma is ezeket szeretjük a legjobban-, ifjúsági koncerteket iskolákban, kiállítások megnyitóján vettünk részt. A templomi koncertekre mindig nagyon különleges szerzők a hallgatóság számára szinte ismeretlen műveit vittük. Ezekből koncert-sorozatot szerveztünk.

2003-ban elutaztunk Goriziába, Olaszországba, mert ott olyan kórusversenyt szerveztek, ahol külön kategóriát indítottak profi kórusoknak. Megnyertük.

2004-ben Debrecen város kulturális "küldöttségeként" Párizsban koncertezhettünk, majd karácsony előtt Európa legnagyobb komolyzenei TV adója, a Mezzo egy Magyarország zenei életét bemutató műsorában szerepeltünk.

2006 októberében visszahívtak bennünket Norvégiába. Az ottani 1956-os ünnepség közreműködői voltunk, melyet jelenlétével megtisztelt a királyi család is. Több koncertet is adtunk.

2007-re megérlelődött a 2. CD-nk, mely francia és olasz barokk zenei csemegéket tartalmaz: Allegri híres 9 szólamú Miserere-jét, D, Scarlatti 10 szólamú Stabat Materét, egy-egy Charpentier és de Lalande művet, melyeket mi mutattunk be Magyarországon. Még kottát is Franciaországból rendeltünk a felvételhez, hiszen Magyarországon ismeretlen művek voltak.

Érdekesség még, hogy nem egy karnagyunk van, hiszen a tagság felének zeneművészeti főiskolai, egyetemi karvezető végzettsége van. Aki vezényelni szeretne, vezényelhet. A "műsorpolitika", szervezés Zsengellér Tiboré és az enyém, a koncertek anyagát mi állítjuk össze.

A tagok a Kodály Kórus, a Debreceni Csokonai Színház énekesei, illetve főiskolai, szakiskolai zeneiskolai tanárok.

2007 és 2015 között számtalan templomi koncerten, kiállítás megnyitón énekeltünk. 2015-ben egyesületünk és maga az énekegyüttes is fő szervezője volt annak a debreceni koncertsorozatnak, melyben a katolicizmus visszatérésének 300 éves évfordulóját ünnepelte a város.

Az eseménysorozat lezárásaként rögzítettük 3. CD-nket, J. Haydn Nelson miséjét.

2016-ban nagy megtiszteltetésként éltük meg, hogy a Norvég- Magyar Baráti Társaság meghívására immár harmadszor is Norvégiába utazhattunk, és az 1956-os megemlékezés résztvevői lehettünk. minden norvégiai utunkat Dr.Nagy Mária Luciának,a NUFO vezetőjének köszönhetünk. Ő kért fel bennünket minden szereplésünkre.

A kórus tagjai:

Szoprán: Dr.Ditróiné Szilágyi Erzsébet
               Dobos Gyöngyi
               Muzsi Andrea
               Törös Julianna
               Zsengellérné Varga Valéria

Alt: Deményi Sarolta
       Kuruczné Szőnyi Klára
       Susán Mónika

Tenor: Balog József
           Gáll Péter
           Tóth Donát
           Szőllősi Szabolcs

Basszus: Jasznik Ákos
               Gánóczy György
               Dr. Péter-Szarka Dávid
               Zsengellér Tibor

Az együttes alapítója,és művészeti vezetője: Zsengellér Tibor