Egy magyar operaénekesnő Skandináviában

Gáspár Tünde
2018. 11. 26.
Megosztás


Budapesten végeztem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem énekművész szakán Márton Éva tanszék vezetése alatt. Viszonylag későn derült ki, hogy operaénekes leszek.


Így a gimnázium elvégzése után először a Weiner Leo Konzervatóriumba jártam énekművész és szolfézs-zeneelmélet szakra. Majd négy konzervatóriumi év után jelentkeztem a Zeneakadémiára, ahol a mester diplomámat szereztem, mint operaénekes.

 

A klasszikus zene kisgyerekkorom óta végigkísért. Szüleim,habár nem zenészek, de hegedülni tanultak, így minket is húgommal igyekeztek megismertetni  már kisgyerekként a klasszikus zenével. Hétéves korom óta zongorázom, ez nagy könnyebbséget jelentett, mikor kiderült, hogy operaénekesi pályára készülök.

 

A Zeneakadémia elvégzése után versenyekre jártam, Budapesten és Milanoban képeztem tovább magam a pályára. Mellette egy kis kitérőt tettem az operett világába, a HungarOperett primadonnája voltam.  Első perctől éreztem, hogy az operett nem az én világom, így egy év után otthagytam és utána hangfajt is váltottam. Ez azt jelentette, hogy drámai szopránból a mezzoszoprán, alt fele képeztük át a hangomat kiváló tanárok segítségével. Az átképzés ideje alatt nem nagyon vállaltam fellépéseket, versenyekre sem jártam. Csendben bíztam benne, hogy jó döntés lesz és mellette a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban hangképzést tanítottam.  Mikor már éreztem, hogy újra versenybe szállhatok az “új “ hangommal, nekiálltam versenyezni és operaházakhoz előénekelni járni. Néhány hónap leforgása alatt előénekeltem Spanyolország, Németország, Belgium, Olaszország, Svédország operaházaiban és az első visszajelzést rögtön el is fogadtam, amit a malmöi operaháztól kaptam. Mivel a férjem éppen akkor tudta meg, hogy az Osloi Operaház ösztöndíjas korrepetitora lett, így Malmö tűnt a legközelebbi városnak Oslohoz, ahol előénekeltem. Nagyon tetszett Malmöben, hogy amilyen kis város, annál inkább benne van a nemzetközi opera körforgásban. Nagyon jó külföldi énekeseket, karmestereket hívnak meg és az előadások DVD-n is világszerte megvásárolhatóak. Svédországban minden premiert a svéd rádió élőben közvetít. Így esett meg velem is, hogy első premieremet máris élőben adta a svéd rádió. Igaz cover voltam, de éppen akit covereltem, a premier napján lebetegedett, így nekem kellett beugrani.

 

Egy évad után Malmöt elhagytam. Szerettem volna nagyobb operaházba menni , tovább fejlődni, még több operát megtanulni. Mivel adott volt Oslo, a férjem itt élt, így előénekeltem az Osloi Operaházba. Az előéneklés jól sikerült. Rögtön szerződést ajánlottak. Így már nem volt kérdés, hogy Osloba költözöm.  Azóta többnyire Norvégiában koncertezem férjemmel, aki jelenleg az Osloi Operaház vezénylő korrepetitora.  Felléptem többször is az Osloi Operafesztiválon, a Tre Superdamene  - operaprodukció gyerekeknek - tagja vagyok. A férjemmel nyitottuk meg ez évad májusában az operaház úgynevezett “Balkonkoncert” sorozatát magyar zeneszerzők műveiből. 


Gáspár Tünde

Oslo, 2018. November
 - Borítókép