Van aki forrón szereti...

Molnár Zsolt
2017. 02. 03.
Megosztás


Erdélyben születtem, Kolozsváron 1975-ben. Zenész családból származom. Zenei tanulmányaimat 7 évesen a kolozsvári zeneiskolában kezdtem zongora szakon, majd egyetemi tanulmányaimat a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémian fejeztem be ütőshangszereken.


   Középiskolai tanulmányaim mellett a jazz műfajjal ismerkedtem. 1993-tól a Gaio big band tagja vagyok. Több jazz fesztiválon vettem részt, mint például a rendszeresen megrendezett szebeni jazz fesztivál, brassói jazz fesztivál, kolozsvári jazz fesztivál, bukaresti jazz fesztivál.

Az 1994-1998 években a kolozsvári zeneakadémia keretén belül több koncerten vettem részt, úgy zenekari, mint kamarazenekari tagként. Ezen kívül, mint egyéni szólista is.
2003-ban megalapítottam a Balter Quintet jazz zenekart, akikkel első díjat nyertem a Jazz Napocensis nemzetközi jazz fesztiválon.
2004-ben megszületett a Headliner nevű jazz projektem, akikkel a következő fesztiválokon vettünk részt: Mediawave nemzetközi fesztivál Lengyelországban, a szebeni nemzetközi jazz fesztivál, Jazz Napocensis nemzetközi jazz fesztivál, brassói jazz fesztivál, ahol megtiszteltetés volt egy színpadon játszani Victor Bailey (bass), Benny Moupin (saxofon) híres jazz előadóművészek társaságában. Ezzel párhuzamosan a 2006-2010 években turnéztam egy nemzetközi nagyzenekarral Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Dániában és Svájcban.
2007-ben a Headliner nevű projektel megnyertük a szebeni nemzetközi jazz verseny első díját.

Video youtube: https://www.youtube.com/watch?v=YeqpCgM0RqQ

2008-ban Headliner jazz projekttel átvettük a tiszteletbeli 2007-es- Év zenekara - díjat, amire Bukarestben került sor.

Video youtube: https://www.youtube.com/watch?v=4LZ70cCMCXU

Mindezek mellett megemlíteném még a zeneakadémia stúdiójában felvett Cristian Bence Muk zeneszerző Psalmus; marimbára, vibrafonra, klarinétre és csellóra írt művét DVD formátumban.

A 2009-es és a 2010-es években Svédországban közreműködtem különböző klasszikus zenekarokban, majd 2011-ben Norvégiába költöztem, ahol egy újabb kihívás várt rám. Szerződéssel kerültem Osloba, a Turning Steps nevű trióval. Később, dob, marimba, vibrafon magántanárként kezdtem el dolgozni egy osloi stúdióban, melyben rengeteg nagyszerű zenész megfordult. Így sikerült kapcsolatba kerülni és együtt játszani profi zenészekkel, mint például Petter Wettre, Grammy díjas saxofonos, akivel a Molde jazz fesztiválon és a Kongsberg jazz fesztiválon a Jazzmine jazz projekt keretén belül vibrafonosként együttműködtünk. Magnus Bakken (saxofon), Niklas Østergaard (dob), Erik Rochette (gitár), Gyárfás Levente (zongora), akikkel a - The Play -című CD felvételre került sor a Jazzmine projekttel.
TerjeB Production: http://www.terjeb.no/releases/jazzmine---the-play-album.html
Jazzmine koncert video: https://www.youtube.com/watch?v=p_HMKtMQ_Dc

Ez idő alatt beindítottuk zenész kollégámmal, Gyárfás Leventével az M.Z.O.-t (Magyar Zeneoktatás Osloban) ami a mai napig működik, és ahol ütős hangszereken, dobokon, zongorán lehet tanulni játszani.

2014-ben a FishAlive pop zenekarral a Nordisk Institutt for Scene og Studio keretén belül CD felvételre került sor 2014 ben, ahol dobokon végeztem a munkám.

FishAlive-Westerdals: https://shop.klicktrack.com/westerdals/436085

2016 nyarán a Svéd rádió szimfonikus zenekarával működtem közre ütősként, José Carreras-szal koncertezünk együtt Finnországban, és persze a Kongsbergi jazz fesztivál se maradt ki.

2016-tól helyettesítő ütős tanárként dolgozom Lillestrømben és magántanárként is folytatom pályafutásom.
BY.larm- Oslo
Headliner-Szebeni jazz fesztivál
Molde Jazz
Szebenben...
Nagyváradi jazz fesztivál
Van aki forrón szereti... - Borítókép