Ikonfestés felsőfokon

Røkenes K. Erzsébet
2016. 11. 20.
Megosztás


Røkenesné Kozderka Erzsébet a nevem. Budapesten születettem 1937-ben.


. Hárman voltak festőművészek a családban: nagypapa, nagybácsi, nagynéni és volt egy textilmérnök unokatestvérem. Ennek köszönhetem, hogy örököltem a művészi hajlamot, amit itt később Norvégiában továbbfejlesztettem. „Kibújt belőled a művész”, mondta nekem budapesti tanárnőm, Radnótiné az után, hogy elkezdtem festeni.
Akadémiai képesítésem van történelemből, vallástörténelemből, norvégból, mint második nyelvből, magyarból és testnevelésből. Ezeket a tárgyakat tanítottam Norvégiában nyugdíjas koromig.
Tojásfestésből első helyezést szereztem a Folkemuseumban Oslo-ban 2004-ben. “Eggmaling fra det enkle til det kunstneriske” címmel könyvet is írtam erről norvégul. A könyv megírásához 400 éves tojásokat tanulmányoztam külön engedéllyel a Néprajzi Múzeumban Budapesten.

A tárgyak diszítését öt éves korom óta űzöm, kedvtelésből, kébőbb lettem hivatásos tojásdiszítő. Sokat számított nekem, hogy a tojásdiszítésnek nagyon régi történelmi és vallási háttere van. Az egyetemen történelmi és vallástörténelmi szakra jártam, ahol kibővíthettem ismereteimet és megerősíthettem az elhatározásomat, hogy ikonfestéssel és tojás diszítéssel foglalkozzam a jövőben
Sok kiállításom volt ikonokból és tojásokból előadással is kísérve Norvégiában és külföldön egyaránt. 

Az ikonfestés speciális képzést követel, 1500 évvel ezelőtti „kézműves” technika, amit én hűen követek. Ezt egy jugoszláv ikonfestőtől, Danilo Ivanovictól tanultam. Az alap egy kemény fából készült fatábla és a festéshez szükséges organikus ragasztó, valamint tizenkét réteg egy kevert masszából, aminek az összetétele: cink, gipsz és kréta. A rétegek megszáradása után lecsiszoljuk a felületet, majd ebbe karcoljuk bele a mintát.Az első réteg, ami erre kerül egy 22 karátos arany réteg, utána kezdődik a festés. Temperát használok, ami többnyire áttetsző és több rétegben való felvivést igényel. Nagy örömet ad ez a munka, mert élvezem a kézimunka által létrejött művet, ismerem a képek történelmi hátterét és a motívumok jelentését és arra ösztönöz, hogy mindezt másokkal is megosszam.

A honlapom, www.ikon-egg.no és a Facebook oldalam (Erzsébet Røkenes név alatt) ikonokat és festetett tojásokat mutat be. Remélem, hogy felkeltem az érdeklődést az itt bemutatott két érdekes „tárgy” iránt. Szívesen válaszolok kérdésekre is.
Szent Erzsébet
Vladimiri Istenanya
Mandylion,
Keresztelő János
Gábriel arkangyal és Mária
Szent Olav és Szent Birgitta
Tatárjárás
 - Borítókép