Kettős mérce

Nagy Imola
2016. 10. 05.
Megosztás


1986- ban születtem Székelyudvarhelyen, Erdélyben. Az iskolát a Dr. Palló Imre művészeti szakközépiskolában kezdtem és ide jártam egészen 2005-ig. Érettségi után jelentkeztem a temesvári Nyugati Egyetem, Képzőművészet és Design karára ( Universitatea de Vest, Facultatea de Arta si Design). 2008-ban diplomáztam kerámia szakon. Az egyetem elvégzése után Marosvásárhelyen laktam, ahol nagyon rövid ideig ékszerészként, majd virágkötőként dolgoztam. Ez idő alatt keveset foglalkoztam a művészettel. Végül 2011- ben otthagytam a virágkötői munkámat és nekiláttam kisebb képeket és hűtőmágneseket festeni. Ez is egy rövid ideig tartott, mert közben a párommal 2012 tavaszán kiköltöztünk Norvégiába. Jelenleg Oslotól egy órányira, Båstadban lakom.


Iskolai éveim alatt ismerkedtem meg a kerámiával. Már akkor magával ragadott ez a művészeti ág a gazdag lehetőségeivel és sokszínűségével. Máthé Lóránd- Pál tanár úr vezetésével megtanultam a kerámia alapjait és technikáit. Arra ösztönzött, hogy az agyag kínálta lehetőségeket maximálisan és szabadon felhasználjuk műveink megalkotásában, ugyanakkor a megtervezés és precízitás is elengedhetetlen volt.
Az egyetemi évek alatt egy teljesen más oldalról közelítettünk a kerámia felé. Gloria Grati tanárnő számára az igazi műalkotás lényege a spontaneitásban rejlik, nem pedig az előre megtervezésben.
Ezen ismeretek felhasználásával születtek meg munkáim. E kettősség fellelhető munkáimon, például a geometrikus formák jól összeférnek a természetes és véletlenszerű elemekkel. Ez nem csak a véletlen műve, ezzel is az emberi élet kettősségére szeretnék utalni,arra hogy mennyire kezdi átvenni a modern élet a természettel való együttélés helyét, mint a “Félgömb”, a “Négy elem ládája”,a “Kőnyomatos váza”,vagy a “Fali mozaik”című alkotásaim láttatni akarják.
Egy másik témakör, ami érdekel és érdekes a számomra, a szavak értelmének ábrázolása, mint a “Kettős álarc”,a “Szétesik a fejem” vagy a, “Női cipőben”című alkotások. Itt is a kettősségről van szó,arról, hogy, hogyan lehet a szavakat hétköznapi értelemben értelmezni, vagy átvitt értelemben, mögéjük látni.
Kettős mérce - Borítókép
Lapos váza 1
Lapos váza
Mozaik 2
Vázák
Henger kompozíció
Totem
Mozaik
Maszkos fej
Maszkos fej
Szétesik a fejem
Szétesik a fejem
Női cipő
Női cipő
Négy elem láda-részlet
Négy elem láda
Félgömb- részlet 1
Félgömb- részlet
Félgömb 3
Félgömb 2
Félgömb 1
Kettős mérce - Borítókép