Lírai absztrakció

Árnyas Koppány Ákos
2016. 09. 24.
Megosztás


Árnyas Koppány Ákos festőművész vagyok. 2014 óta Lillehammerben élek feleségemmel. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógus Képző Karán végeztem Képi ábrázolás szakon, ahol festészetre szakosodtam. Emellett párhuzamosan Tanító diplomát is szereztem. Első norvégiai látogatásom is az egyetemi évek alatt történt még 2009-ben. Féléves ösztöndíjat kaptam Hamar University College-ba, ahol Digital graphics szakon tanultam. Az akkori impulzusok hatására határoztuk el felségemmel, hogy visszatérünk Norvégiába.


   Harmadik alkalommal vagyok itt. Első egyéni kiállításom Hamarban volt 2009-ben. Azóta részt vettem számos csoportos kiállításon és rendeztem több egyéni tárlatot is az országban. Legkiemelkedőbb sikerem ezek közül, hogy a Galleri Ramfjord által szervezett zsűrizett kiállításon 2014-ben 3. helyezést értem el. Ezt követően lehetőséget kaptam a galériánál egy bemutatkozó kiállításra is. Tavaly (2015) ősszel elnyertem az Oppland Kommune fiatal művészeknek járó díját. Tagságot kaptam a Norske Billedkunstnere (NBK), valamint a Billedkunstnere i Oppland (BKO) művészeti szervezetekhez.
   A képzőművészeti pályán való első „lépéseket” már az egyetemi évek alatt megtettem. Több egyéni kiállításom volt; részt vettem számos csoportos tárlaton, országos és nemzetközi mezőnyben egyaránt, illetve több művésztelepre is meghívást kaptam. Legkiemelkedőbb eredményemnek tartom, hogy a Regionális Összművészeti Központnak (Regional Arts Centre) köszönhetően 2013-ban műtermet alakíthattam ki a Reök Palota kortárs művészeti galériában, ahol műterem felelősként stúdió lehetőséget biztosítottam kortárs fiatal alkotóknak. Felvételt nyertem a Magyar Alkotók Országos Egyesületébe, illetve, hogy megszerveztem a stArt Plein Air Nemzetközi Művésztelepet.
   A stArt Plein Air Nemzetközi Művésztelep immár hatodik éve teremt lehetőséget fiatal alkotóknak a természet közeli, nyugodt alkotásra és az alkotók közti kommunikációra. Művésztelepünk gyökere a Csongrádi Plein Air Nemzetközi Művésztelep 20 éves hagyományához kapcsolódik. Itt ismerkedtünk meg a stArt Plein Air több alkotójával, és elhatároztuk, hogy követve mestereink szellemiségét, létrehozzuk a saját művésztelepünket.
   Alkotóként főképp festészettel foglalkozom, de a művészeti ágak közül még a grafika, fotó és a szobrászat is foglalkoztat. Festményeim között ugyanúgy megtalálhatóak a realitásra törekvő elemek, mint a lírai absztrakt, vagy gesztusfestészet is. Legújabb sorozatom, melyet a norvégiai architektúra ihletett, a lírai absztrakciót próbálja ötvözni a konstruktív ábrázolással; a realitásra törekvő motívumokat az elvontabb, absztrakt részletekkel. Így próbálom szintézisbe hozni az eddigi munkásságommal. Munkáim legfontosabb képépítő elemei közé tartoznak a gesztusok, lendületes ecsetkezelések, folyások, melyek a pillanatnyi vagy a kép által sugallt érzelmi töltést kívánják fokozni.

   Részletesebb információ és további műveim megtalálhatóak a Facebook rajongói oldalamon: https://www.facebook.com/ArnyasKoppanyAkos/
Rømningsvei
Utgang (2014)
Monochrome stairs
Lost in New York II, 50x70 akril papíron
Lost in New York 350x70 akril papíron
Entrance to the Paradise I.
 - Borítókép