KERÁMIA, DIGITÁLIS GRAFIKA

Spitzer Lili
2018. 01. 31.
Megosztás


”Voltam én már élsportoló kajakos, cukrász, logisztikus, babysitter, pizza futár, pincér, bárpultos, edző, óvó néni, grafikus. Most csak egy mosolygós, boldog keramikus szeretnék lenni...”


Sokszor hallottam már, hogy a norvégok ”síléccel a lábukon jöttek világra”. Szerintem én egy kis hátizsákkal érkezhettem a Földre, tele életerővel, gyerekes kíváncsisággal, alkotásvággyal, festékekkel, ecsetekkel, ragasztóval és ollóval. Az évek során persze a batyumba még rengeteg dolog belekerült. Biztosan van benne egy kajaklapát, rengeteg bolondság, valamint sok gombóc agyag, és egy digitális rajztábla.

Nah de akkor egy kis komolyságotJ

1989-ben, egy szép tavaszi napon születtem Budapesten. Már gyermekkoromban is minden érdekelt. Minden, ami művészet! Kreatív voltam, jól rajzoltam, sorra nyertem a szavaló versenyeket és több színjátszó körbe is jártam. Egy szuper rajz és ének tagozatos általános iskolában pedig még inkább kiélhettem az alkotóvágyamat.

Aztán elkezdődött többéves sportpályafutásom. 11 éves koromtól érettségiig válogatott kajakos voltam és több hazai és európai sikert értem el.

Tanulmányaimat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karán folytattam, Nemzetközi Igazgatás szakon, ahol 2013-ban sikeresen le is diplomáztam. (Mert ahogy a sok híres költőt, családom engem is jogi pályára szántJ) Tanultam továbbá a Testnevelési Egyetem edző szakán, és végül – hogy a művészeteket se hagyjam cserben – elvégeztem egy kétéves alkalmazott grafikus képzést. Jelenleg is tervezek logókat, névjegyeket, szóró anyagokat, esküvői meghívókat, valamint az ”egyszermajdcsakkészlesz” weboldalamat is.

2014 óta élek Norvégiában (Oslo), ahova eredetileg önkéntesnek érkeztem. Bár a fazekas mesterségbe Magyarországon szerettem bele, mégis igazából Norvégia tette lehetővé, hogy ezt a művészeti ágat űzhessem. (Hálás vagyok mindkét országnak.J)

Eredetileg csak a kerámiák és a porcelánok festése, mázazása érdekelt, de két éve úgy döntöttem, hogy az egész folyamatot meg szeretném tanulni, mert nincs is csodálatosabb, mint sárosnak lenni és egy gombóc agyagból - a föld kincséből - teremteni egy másik kincset.  Elvégeztem tehát egy tanfolyamot a Liv i leire szervezésében, ahol megismerkedtem a különböző anyagokkal és technikákkal. A kurzus megadta ugyan a kellő alapokat, ám innentől kezdve rám várt a feladat, hogy továbbképezzem magam internetes tanfolyamokkal, szakirodalom olvasásával és persze sok gyakorlással.

Egy közösségi műhely tagjává váltam Frognerben, ahol további trükköket leshettem el műhelytársaimtól. Tudom, hogy még rengeteg mindent kell megtanulnom a mázazásról és az égetési technikákról, de egy biztos: Engem örökre megbabonázott a kerámiaművészet hihetetlen színes, és lehetőségekben kimeríthetetlen világa. Mindenkinek csak ajánlani tudomJ

2017 októberében megvásároltam a saját kemencémet, és munkáimmal decemberben már részt vettem életem első igazi nagy kézműves karácsonyi vásárán a Norsk Folkemuseum-ban. Óriási élmény volt! Megerősített abban, hogy ezentúl még több időt kell a művészetekre szánnom. Reményeim szerint 2018-ban már egy saját kerámiaműhelyben készülnek majd a Lili Keramikk & Design termékek.

Köszönöm, hogy itt lehetek! Alkossunk, és vidáman mosolyogva tegyük szebbé a világot együtt!

 
KERÁMIA, DIGITÁLIS GRAFIKA - Borítókép