Képzőművészeti kiállítás és vásár

Szerkesztőség
2018. 11. 28.


Két Norvégiában élő művész: Nagy Imola, Bondor Zsuzsanna és egy alkotó: Nagy Melinda festészeti alkotásait tárjuk a közönség elé a honlap keretein belül. Az alkotók már korábban bemutatásra kerültek az Ághegy és a Norma Mű-Hely oldalain. A képek olajjal és akrillal készültek vászonra. A kiállítás képei nem egy téma köré készültek, hanem egy-egy ötlet képi megvalósítása. A műveken jól látható az alkotók szín és formabeli preferenciája. A képek nagy része egy színes és néha szürreális világot jelenít meg. A kiállítás képei között két zománckép is található, ami üde foltja az alkotásoknak. Ezen különleges alkalommal a képek nemcsak megtekinthetőek, hanem meg is vásárolhatóak. A galériában található képeket rákattintással lehet teljességükben megnézni és a hozzájuk tartozó leírást látni. Az érdeklődőket kérjük, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Nor-Ma Mű-hely szerkesztőségével az info@normamuhely.com e-mail címen, ahol az árról is tájékozódhatnak és természetesen arról, hogy hol vehetik át a képeket. Jó szórakozást kívánunk!
Fény és árnyék

Kocsisné Jobbágy Katalin
2018. 05. 19.


Kocsisné Jobbágy Katalin vagyok, hidrogeológus-mérnökként végeztem a Miskolci Egyetemen. Jelenleg az anyaságban teljesedhetek ki kisfiam jóvoltából, és nemsokára érkezik a kislányom is.
Ez biztos szerelem

Katona Barbara
2018. 05. 19.


Katona Barbara vagyok, 23 éves tervezőgrafikus hallgató az Eszterházy Károly Egyetem Média és Design Tanszékén. Idén fogok diplomázni alapképzésen és mesterképzésre való jelentkezésem után szeretnék Norvégiában, Osloban kint tölteni egy fél- vagy egy évet Erasmus+ program keretében.
Magyarnak lenni Norvégiában című fotópályázat képei

2018. 05. 19.


1. helyezett: Madai Péter: Valami Norvégia, 2. helyezett: Kocsisné Jobbágy Katalin: Tőkehal szárító, 3. helyezett: Nádasdy- Farkas Irén: Versenykép 2
Egy boldog ember

Hegedűs Csaba
2018. 04. 17.


Hegedűs Csaba vagyok, 34 éves és nagyon boldog apuka. 2015. októberében érkeztem feleségemmel együtt Norvégiába. Azóta is itt élünk, dolgozunk, tanulunk és nap mint nap élvezzük a természet közelségét. Szeretjük Norvégiát. A 3 év alatt sikerült már számos gyönyörű helyre eljutnunk, ahol készíthettem néhány jó fotót és videót. Nagyon szeretünk utazni, felfedezni új helyeket, új kultúrákat és belelátni más nemzetek életeibe. Ezekhez az utazásokhoz társult egy új hobby, a videózás és fotózás. Megörökíteni és visszanézni a legszebb pillanatokat!
Egy taktilis kiállítás margójára

Bíró Boglárka
2018. 04. 07.


Magyarra fordítva, a Csukott szemmel címet kapta az a vizuális anyagot bemutató tárlat, ami az osloi Munch Múzeumban található még április 22-ig. Az elsőre talán meglepőnek tűnő címválasztás gyorsan a helyére kerül, ha figyelembe vesszük, a kiállítók, Gauguin és Munch munkásságának erőformálóit, és úgy tekintünk erre, mint a kiállított művek megértésének, vagy létrejöttének kulcsára. Ők azok, akik a nyugati művészetben az elsők között engedték a belső képzeletüknek és érzelmeiknek, hogy képeik elsőrendű formálóivá lépjenek elő, a modern művészet felé vezető utat építve ezzel.
Nem e világi...

Szakács Dániel
2018. 03. 25.


2013-ban költöztem ki Norvégiába. Tanulmányaimat Dániában fejeztem be az Aalborgi egyetem építész karán.
Falfirkák-OSLO

Nagy Melinda
2018. 02. 28.


Bármerre járjon az ember manapság, mindenhol beleütközik a falművészetbe. Hatalmas tűzfalnyi képek bukkannak fel innen-onnan vagy "összefirkált", tagekkel teletűzdelt házfalakat, kapukat láthatunk. Én inkább az előzőekre figyelek fel, és sokszor úgy gondolom, hogy érdekesebbé teszik a környezetüket. Most egy csokorra valót gyűjtöttem össze Osloból. Ki-ki eldöntheti, hogy művészettel vagy épület rongálással van-e dolgunk. " A művészet első feladata, hogy megszépítse az életet", mondta állítólag Nietzsche. Én egyet értek vele... És ti?
Társadalmi érzékenység és vizuális kultúra

Bíró Boglárka
2018. 02. 25.


2015-ben végeztem Pécsen festőként, 2017-ben pedig ugyanott képzőművész tanárként. Az egyetem befejeztével, amikor Altába költöztem a barátomhoz, Norvégia egy nagyon északi, nagyon havas, nagyon hegyes, egyszer nagyon sötét, máskor nagyon napos, de egészen különleges atmoszférájába csöppentem. A hely magával ragadó szépsége azonnal elvarázsolt, ugyanakkor meg is rémített, mikor a természet közelsége igazán megmutatkozott. Én egy szigetté váló partszakaszról figyeltem ahogy a hatalmas víztömeg körül öleli a lábam alatti szárazföldet, mígnem a város mentői, tűzoltói és rendőrei le nem zárták a szemközti repteret és ki nem mentettek egy felfújható motorcsónakkal, rögtön érkezésem harmadnapján. Rájöttem, hogy ez a hely egészen más, mint ahonnan én jöttem és nyelvtudás nélkül izolációm egy másfajta módon is elkezdődött. Ezt a mentést már magamnak kellett indítványozni, amely most is folyamatban van. A Gakori kurtán nőtt fenyőfáival már jóban vagyok, de sokat tanulok és figyelek, hogy az emberi és kulturális kapcsolat fonalát is újra felvehessem.
Előttünk jártak IV. Szinnyei Ildikó

Kovács katáng Ferenc
2018. 02. 12.


Szinnyei Ildikó (1924 Budapest – 2014 Oslo). Festőművész, rajztanár A kétezres évek elején többször megfordultam a Szinnyei Ildikó - Kiss Pál László művészházaspár oslói otthonában. Mint hajlékonyabb derekú, segítettem az idősödő festőknek a műalkotásaik rendszerzési, elhelyezési munkálataiban. A beszélgetések közben felgyülemlett élményeimet előbb két kisfilm formájában (Egy kiállítás képei: Szinnyei-Kiss, 2000; Szinnyei-Kiss Portré, 2001), majd egy-két cikkben rögzítettem. Ildikó kérésemre (kézírással) lejegyzett élettörténete néhány fontosabb eseményét, valamint a házaspárral készített több órás hanganyagot digitális formában rögzítettem. Ildikót meggyőztem arról is, hogy a múltba tekintő szövegválogatásával induljon el az Ághegy című skandináviai irodalmi és képzőművészeti lapfolyam pályázatán. Díjazott munkája meg is jelent ott, később pedig a Skandináviai helyőrség című antológiában (Ághegy Könyvek 16. Oslo 2011) Ildikó teljes szövege az Országos Széchenyi Könyvtár Magyar Elektronikus Bázisában, az alábbi tárhelyen Hosszú az út Magyarországtól Norvégiáig címmel olvasható a 79. oldaltól. http://mek.oszk.hu/09100/09120/09120.pdf
KERÁMIA, DIGITÁLIS GRAFIKA

Spitzer Lili
2018. 01. 31.


”Voltam én már élsportoló kajakos, cukrász, logisztikus, babysitter, pizza futár, pincér, bárpultos, edző, óvó néni, grafikus. Most csak egy mosolygós, boldog keramikus szeretnék lenni...”
A norvég fatemplomok titka

Borka László
2018. 01. 27.


A főcímkép forrása: Stavkirke fra Gol på Norsk Folkemuseum Foto: Haakon Harriss, Norsk Folkemuseum
Mese és misztika vászonra öntve

Bondor Zsuzsanna
2017. 07. 29.


„A mese talán a legcsillogóbb »árnyék« rajtunk és bennünk. Valami, ami megfoghatatlanabbul valóságosabb minden másnál, ami kitelik tőlünk.” Mészöly Miklós
Örvények

Bondor Zsuzsanna
2017. 07. 09.

Dobozmesék

Bondor Zsuzsa
2017. 06. 19.


"A mese nem azért gyönyörködteti, és nem azért varázsolja el az embert, mert pszichológiai igazságokat fogalmaz meg ( bár hatásához ez is hozzájárul), hanem azért, mert irodalmi értékei vannak, mert műalkotás." Bruno Bettelheim
Séták az osloi botanikus kertben

Nagy Melinda
2017. 06. 18.


"Az emberi költészet eltörpül a természet költészete mellett. Minden, ami emberi képzelet, jelentéktelen a természet valóságaihoz képest. Nincs szín, nincs határtalanság sem nagyban, sem kicsinyben, amit a természet magába nem foglal." Bársony István
Előttünk jártak II. Löffler Ervin

Kovács katáng Ferenc
2017. 05. 14.


...a forma veszít a fényezéssel. Löffler Ervin
Gyöngyvarázs

Géczy Dorottya
2017. 03. 19.


Pécs mellől, Szentlőrincről 2012 nyarán jöttem Osloba. Először nagyon fura érzés volt itt élni, de ahogy jobban megismertem az itteni embereket és megtanultam a nyelvet, egyre jobban beilleszkedtem.
A húsvéti tojás

Røkenes K. Erzsébet
2017. 03. 19.


A tojás már ősidők óta az élet és a világ keletkezésének jelképe. A világ teremtését minden nagyobb kultúra a tojással kapcsolja össze. A hagyomány szerint mágikus erővel bíró tojás különösen tavasszal, az élet megújulása idején lesz kultikus tárggyá.
Telemark télen

Nagy Melinda
2017. 01. 23.


Marosvásárhelyen születtem. Húsz éves koromtól Budapesten éltem. Osloban hét éve élek. Szabadidőmben alkotok, főleg rajzolok, festek és fényképezek. Tavaly augusztusban útjára indítottam a Norma Műhely nevű művészeti portált, amit párommal együtt szerkesztünk. Úgy gondolom, nem lehet elégszer kiállni az emberek elé, és odafordítani a fejüket egy-egy kreatív ötlet, vagy alkotás felé. Ha elkötelezettséget érzünk a bennünk szunnyadó szépérzék előcsalogatására, ha merünk nagyokat, bátran és kreatívan álmodni, akkor előbb-utóbb azt fogjuk észrevenni, hogy kezd körénk manifesztálódni egy kézzel fogható, merőben új élettér a maga szebb és minőségibb tárgyaival, gondolataival és eszközeivel együtt. Ha ez a honlap hozzá tud járulni ahhoz, hogy egy picit terelje az idetévedőt, akkor be is teljesítette a küldetésének egy részét. Az alább látható fotósorozat Telemarkban készült, Hjartdal településen ("kommune"), valamint út közben Oslo felé.
Ikonfestés felsőfokon

Røkenes K. Erzsébet
2016. 11. 20.


Røkenesné Kozderka Erzsébet a nevem. Budapesten születettem 1937-ben.
Kettős mérce

Nagy Imola
2016. 10. 05.


1986- ban születtem Székelyudvarhelyen, Erdélyben. Az iskolát a Dr. Palló Imre művészeti szakközépiskolában kezdtem és ide jártam egészen 2005-ig. Érettségi után jelentkeztem a temesvári Nyugati Egyetem, Képzőművészet és Design karára ( Universitatea de Vest, Facultatea de Arta si Design). 2008-ban diplomáztam kerámia szakon. Az egyetem elvégzése után Marosvásárhelyen laktam, ahol nagyon rövid ideig ékszerészként, majd virágkötőként dolgoztam. Ez idő alatt keveset foglalkoztam a művészettel. Végül 2011- ben otthagytam a virágkötői munkámat és nekiláttam kisebb képeket és hűtőmágneseket festeni. Ez is egy rövid ideig tartott, mert közben a párommal 2012 tavaszán kiköltöztünk Norvégiába. Jelenleg Oslotól egy órányira, Båstadban lakom.
A hobbi műhely kincsei

Antalóczy Zoltán
2016. 09. 28.


Antalóczy Zoltán vagyok, Budapesten születtem. Anyai részről badacsonyi, apai részről tokaji gyökerekkel. Kilenc éve költöztem Osloba. Eredetileg földmérő mérnök vagyok, négy éve azonban kereskedelemben dolgozom, eredeti szakmámhoz kötődően.
Lírai absztrakció

Árnyas Koppány Ákos
2016. 09. 24.


Árnyas Koppány Ákos festőművész vagyok. 2014 óta Lillehammerben élek feleségemmel. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógus Képző Karán végeztem Képi ábrázolás szakon, ahol festészetre szakosodtam. Emellett párhuzamosan Tanító diplomát is szereztem. Első norvégiai látogatásom is az egyetemi évek alatt történt még 2009-ben. Féléves ösztöndíjat kaptam Hamar University College-ba, ahol Digital graphics szakon tanultam. Az akkori impulzusok hatására határoztuk el felségemmel, hogy visszatérünk Norvégiába.
Nemezvilág

Bobály Katalin
2016. 09. 15.


Gyomán születtem, majd Szegeden végeztem rajz tanár szakon. Látványtervezéssel, lakásberendezéssel, áruházi dekorációkkal foglalkoztam. 2005-ben kezdtem el gyapjúból fali képeket készíteni. Rendszeresen részt vettem Kapolcson, a Művészetek Völgyében rendezett összművészeti programokon. A nemezelés egy 3000 éves közép-ázsiai technika, én ugyanezzel a tradicionális technikával készítem szőnyegeimet. Nemezkárpitjaim részben megrendelésre készülnek.
Laboratóriumi absztrakt művészet

Borka László
2016. 09. 13.


Komáromban születtem 1932-­ben. Kaposváron érettségiztem, Pécsett jártam a jogi kar utolsó szemeszterére. Az 1956-­os események után 1957 elején Osloba kerültem, ahol pár év múlva megnősültem. Magyar lányt vettem el feleségül. A szocialista jogi tanulmányaimmal nem mentem sokra Norvégiában, ezért az osloi egyetemen tanultam tovább, ahol a természettudományi vonalat választottam, s kémia főszakon végeztem. Utána volt egy másfél éves amerikai post doc. tartózkodásunk is a feleségemmel a minnesotai egyetemen. Osloban az Országos Gyógyszerészeti Intézet munkatársa voltam (Statens Legemiddelkontroll) hosszú éveken át. Itt a gyógyszerek hatóanyagainak kristályosodási körülményeivel foglalkoztam.
Zománcköltészet

Bondor Zsuzsanna
2016. 08. 23.


Bondor Zsuzsanna három és fél éve Osloban élő zománc-alkotó. A különféle zománctechnikákban rejlő lehetőségekkel, a zománcozással alkotóként Pécsett töltött főiskolai évei óta foglalkozik. Számára ez egy egész életen át tartó nagy kaland és véget nem érő kísérletezés. Érdekes kihívást jelent a zománcban egyszer már feldolgozott témák újrafestése vászonra és különböző anyagok, technikák ötvözése is. A képalkotás mellett időnként ékszereket és dísztárgyakat is készít. Műveiről az alábbi nagyon találó és szép gondolatokat Kovács Zita művészettörténész, egy korábbi kiállításmegnyitón mondta: „Bondor Zsuzsa alkotásainak hatása a nézőnek egy sajátos, lélektani tulajdonságát feltételezi. A néző képzeletvilága teszi teljessé őket…. Nem pusztán zománc, tűzzel teremtett festmény az, amit látunk, hanem költészet, ritmus, dallam, a pillanat és az öröklét csodás szimfóniája hullámzik benne. Varázslatosan szép álomvilágot tár elénk, mely tele van lírával és romantikával. Előadásának lenyűgöző ereje és közvetlen élményeinek nosztalgiákkal teli kifejezése különbözteti meg kortársaitól. Műveiben romantikus, szimbolista természetszemlélete lírai, szenzualista ábrázolásmóddal és az atmoszférikus hatások érzékeltetésével párosul. Bondor Zsuzsa finom, nőies képiségével szuggesztív: nem lép túl a vizuális nyelv korlátain, nem bőbeszédű, vagy verbálisan fecsegő. Alkotásaiban az anyag soha nem korlátozódik arra, hogy a forma hordozója legyen csupán. A tűzzománc természetéből fakadóan egyszerre vad és engedelmes, ellenszegül és enged az alkotó akaratának, aki nem legyőzni akarja, hanem összhangot kíván teremteni vele.”
Webes kreatív tudatosság

Jónyer Rita
2016. 08. 23.


Észak-Borsodból egy kis faluból származom. Norvégiába kerülőúton, Hollandián keresztül jutottam el. Innen, úgy tűnik, nem költözöm tovább. A mindennapokban project managerként dolgozom, munka után pedig fejest ugrok a kreatív hobbikba: táncolok, fotózok, nyelveket tanulok és rajzolok. Jelenleg fókuszom a rajz: webképregények formájában igyekszem ráirányítani a figyelmet szociális, emberjogi és környezetvédelmi problémákra. A digitális képregényrajzolást (mint minden érdekes dolgot az életben) autodidakta módon, menet közben tanulom. Filozófiám hogy a lehetetlen csak a fejedben létezik. Nemrég cikkek írásába is belefogtam amiket saját rajzokkal illusztrálok. “Why I bought no clothes in the last one year, and here’s how I refresh my wardrobe” című cikkemben a globalizált ruhaipar etikátlan módszerei ellen tiltakozó lehetséges fogyasztói magatartást vázolom fel, míg “Spirituality for an Atheist” cikkemben a spiritualitás mibenlétét járom körül könnyed, rajzokkal tűzdelt formában.