Hogy mik vannak?!

Borka László
2017. 10. 11.
Megosztás


Egy világ omlott össze bennem! - szokták mondani, ha valami drámai meglepetés ér bennünket. Ilyen meglepetés érheti azokat, akik Nyáry Krisztián: Igy szerettek ők - magyar irodalmi szerelmeskönyv című könyvét olvassák. A könyv 2012-ben jelent meg a Corvina Kiadónál. A gimnáziumban jó tanáraink meséltek nekünk Móricz Zsigmondról, Petőfi Sándorról, Krúdy Gyuláról és a többi nagy íróról s bennünk, diákokban a nagy írók nagy emberekké is váltak. Nyáry Krisztián a kulisszák mögé nézett s kiderült, hogy ezek a nagy írók, mint írók valóban nagyok voltak, de talán túlbecsülték magukat és olyan dolgokat engedtek meg maguknak, amit egy átlagember nem mert volna megtenni.


Nézzünk pár példát: Móricz Zsigmond feleségével, Holocs Jankával egy irodalommal töltött házasságban élt. A 45 éves író 1924-ben egy színdarabja próbáját követte és percek alatt beleszeretett Simonyi Mária színésznőbe. “Beütött a tűzvész”, ahogy később írta. Felesége látta ezt: “Hogy nézi, falja, hogy csügg rajta! …..ezt a szajhát, ezt a senki rongyot!” - mondta a jelenlévő Kodolányi Jánosnak. Janka több ízben fenyegette Móriczot öngyilkossággal, ha ő nem szakít Máriával. 1925 nyarán végzett is önmagával. Móricz a temetés után egy ideig elkerülte Máriát, de később összeházasodtak és 8 évet éltek együtt.

Krúdy Gyula az 1910-es években feleségével, Spiegler Arabellával és 3 gyermekével élt, de fél éjszakákat főként kávéházakban és ennél rosszabb helyeken töltött. “A vörös postakocsi”-ért nagyobb honoráriumot kapott s ekkor a körúti Royal szállóban bérelt lakosztályt. Beleszeretett a szállodaigazgató feleségébe Várady Reginába. Viszonyuk az igazgató és Krúdyné tudtával jó ideig tartott. De ez csak a botrány fele volt. A másik fele akkor tört ki, mikor Krúdy meglátogatta Váradyékat siófoki villájukban, ahol beleszeretett a házaspár 15 éves lányába, Zsuzsába. Három évig távolról csodálta a lányt, majd 1918-ban szerelmet vallott neki és megszöktette. Regina mint elhagyott szerető és aggódó anya megtalálta a szöktető búcsúlevelet és lerohant a siófoki állomásra, ahol még elérte őket. A lányt bezárták, de néhány hónap múlva újra megszökött és beköltözött Krúdy szállodai szobájába. Krúdy elvált, elvette a 21 éves Zsuzsát. Pár hónap boldog házasság után újra jöttek a kávéházak, éjjeli kimaradások, alkohol. Zsuzsa egy másik férfi oldalán talált vígaszt. Mikor Krúdy 55 évesen egy éjjel szívinfarktusban meghalt, egyedül volt.

Ez kettő a negyven történetből, ami Petőfi, Babits, Kosztolányi, Mikszáth félrelépéseiről szól, mintegy irodalmi bulvár lap. Még Petőfi is!

Borka László