Szegény ország

CsP, FT, KkF beszámolója alapján
2016. 11. 24.
Megosztás


1956-os magyar menekültek Norvégiában címmel konferenciát és ünnepi emlékműsort szervezett a budapesti Országos Idegennyelvű Könytár (OIK).


   Papp Annamária igazgatóasszony azzal a kéréssel fordult Kovács katáng Ferenc Oslóban élő író, műfordító, szerkesztőhöz, hogy a Forró Tamás 56-tal foglakozó történelmi szakkönyvének szerkesztésében, kiadásában szerzett tapasztalatait kamatoztatva, állítson össze egy kétnapos programot. Az OIK-nak sikerült megnyernie a konferencia védnökéül és levezető elnökéül Dr. Jeszenszky Géza egyetemi magántanárt, korábbi külügyminisztert, volt oslói nagykövetet. Referenseknek pedig Dr. Nagy András és Dr. Kecskés D. Gusztáv történészeket. Kovács katáng Ferenc javaslatára, a Norvégiába került 56-os magyarokkal foglalkozó szakdolgozataik, írásaik alapján négy előadót hívtak meg. Anne Marie T. Frøvig-et, Sigrig Haraldsdotter Eiden-t, Forró Tamást és dr. Teleki Bálintot.
   Anne Marie kezdett
A magyar menekültekkel, különösen az egyedülálló kiskorú menekültekkel szembeni norvég bevándorlási politika 1956 és 1958 között című dolgozatával. Ismertette a menekülthelyzet alakulásával kapcsolatos kérdéseket; norvég reakciók, az úgynevezett áttelepítési bizottság megalapítása, a magyar menekültek befogadása, a menekültek befogadásának megszervezése, menekültpolitikai kérdések az 1956-58-as időszakban, mely területeken kellett a menekülteknek segítséget nyújtani, a menekültek közül kiket vittek Norvégiába, hogyan gondoskodtak a menekültek integrációjáról, hazatelepítés és kiadatás.
   Sigrid Eiden Ha Magyarország az anyám, akkor Norvégia a kedvesem. Magyar menekültek Norvégiában 1956-57-ben címmel írta mesterszakos történelem szakdolgozatát az Oslói Egyetemen 2010-ben. Jelen előadását az általa készített interjúkra alapozta. Ebből érdekességként kiemelném, hogy a fennmaradt iratok alapján mindenki betanított segédmunkásnak vallotta magát (hogy munkához jusson), még ha értelmiségi volt is az illető.
   Teleki Bálint korábbi tanulmányából három, Norvégiában élő 56-os magyar élettörténetét ismertette (köztük Nagy Mária Luciáét, a Norvég-Magyar Egyesület elnökasszonyáét).
   Forró Tamás pedig a norvégiai civil szervezetek 56-os segítő akcióiról számolt be.
Az előadásokat és a szünetet követő panelbeszélgetésen több kérdés is felmerült. Ezek többsége az előadók témáihoz kapcsolódott.
A második napon, az ünnepi műsorban, az OIK csodálatos hangulatú olvasótermében két irodalmi összeállítás is szerepelt. Elsőnek a Debreczeni Tibor drámapedagógus, rendező által szerkesztett kétrészes, döbbenetes hatású Tetemrehívás című dokumentumjáték hangzott el, amiben rajta kívül szerepelt még Cserna Csaba Frankfurtban élő kutatómérnök, el[adóművész, aki korábban tagja volt a Kaposvári Színháznak. A dokumentumműsor I. része a Titkos jelentések, 1956. október 23.- november 4-ig című kötet anyagára épült (Hírlapkiadó Vállalat, 1989., válogatta Geréb Sándor). A szövegek között Vas István, Tamási Lajos, Sinka István, Füst Milán, Buda Ferenc, Kibédi Varga Áron versei hangzottak el.
A dokumentumműsor II. része a Kedves, jó Kádár el
vtárs!, válogatás Mező Ferenc: Kádár János és Kádár Jánosné levelei 1954–1964. Mozgó Világ, 2002. március 29. A tény-anyagok között irodalmi művek szerepeltek Illyés Gyulától, Obersovszky Gyulától, Kassák Lajostól, Krassó Györgytől, Faludy Györgytől, Zalán Tibortól, továbbá prózai szövegek Albert Camustól, Borisz Paszternaktól valamint Wittner Máriától. 

Az ünnepi est második programjában Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Veszprémi Színház igazgató rendezője tolmácsolásában az Oslóban élt irodalmár, történész, könyvtáros Sulyok Vince (Ménfő, 1932- Oslo, 2009) műveiből készült összeállítás hangzott el Szegény ország címmel. Ebben Sulyok Vince saját 56-os költeményei mellett azon fordításai szerepeltek, amiket az északi országok alkotóinak 56-os vonatkozású verseiből készített. A műsort az Oslóban élő Kovács katáng Ferenc költő, műfordító szerkesztette s látta el magyarázatokkal, fejezeteket átívelendő összekötő szövegekkel. Külön erre az alkalomra, az 56-os sorstárs, Sulyok Vince tiszteletére, Gaál Zoltán Brassóból Svédországba menekült zeneszerző írt ötrészes fuvoladarabot. 

fotók: OIK arch.
A közönség
Oberfrank Pál az OIK olvasótermében
Debreczeni Tibor és Cserna Csaba az OIK olvasótermében
Forró Tamás
Dr. Jeszenszky Géza
A konferencia résztvevői