Magyar i Norge, azaz MIN

Madai Péter
2016. 11. 10.
Megosztás


A MIN (Magyar i Norge) egy 2008 óta létező klub, amit Oslóban élő magyar fiatalok alapítottak egy 2007-ben megrendezett Katalin-bál után.


Az ötlet még ott a bálon megfogalmazódott. Többen már hónapok óta Oslóban éltek, anélkül, hogy más magyar fiatalokkal találkoztak volna. A bálon kiderült, hogy sokan így vannak ezzel, és lenne igény egy egyszerű, kötetlen találkozóra, ahol a már régebben itt élő és az új magyarok tudnak találkozni, információt cserélni magyar nyelven, megkönnyítendő az általában frissen ide költözöttek életét. Az első lépéseket alapítóként Tóth Alíz tette meg, még az azóta már megszűnt iWiW rendszerében profilt létrehozva és összegyűjtve az Oslóban élő fiatalokat. A továbbiakban is ő volt a stabil szervező, sok időt töltve az új emberek megkeresésével és értesítésével. Az első találkozók azonnali sikere után egyértelművé vált, hogy tényleg igény van erre a fajta szerveződésre a magyar kötődésű kulturális események mellett, amit a korábban alapított magyar társaságok egyébként már hosszú ideje magukra vállaltak.

A MIN 2008 óta kisebb kihagyásokkal havonta szervez találkozókat, általában kötetlenül egy-egy sörözőben a belvárosban vagy ahhoz közel, ahol mindig szívesen látják az új embereket. Időközben bár átkerült a Facebook rendszerébe - Magyar i Norge néven könnyű megtalálni -, de szájhagyomány útján is hatékonyan terjed a híre, sok emberhez így jut el először. A szervezők bátorítják is a résztvevőket, hogy akár Facebookon, akár szóban adják tovább a találkozók hírét, mert utóbb sok ember beszámolója alapján kiderült, hogy számára ez volt az első kapcsolódási pont, ahol magyarokkal tudott érintkezni Oslóban