Magyar huszár Pozsonyban?

Borka László
2018. 10. 02.
Megosztás


Száz évvel ezelőtt, - Trianon előtt - Pozsony még nagy szerepet játszott a magyar történelemben. Még magyar királyokat is koronáztak ott. Ma is tele van a város magyar emlékekkel. Ha Pozsonyban járnánk, látogassuk meg a Szent Márton katedrálist. Az egyik oldalkápolnában áll egy lovasszobor Martin római katonával. Ö lett később Szt. Márton.


 A jelenet mutatja, ahogy Márton kardjával kettéhasítja palástját s a fele palástot egy koldusnak adja. Ami furcsa, az, hogy Mártonon magyar huszáruniformis van. A történet a palásttal valóban megtörtént Franciaországban, több mint 1500 évvel korábban, amikor még nem voltak huszárok. Ez a furcsa a szoborban. De mi volt a valóság? Krisztus után 300-ban a római birodalom Pannonia része a mai Magyarországig terjedt. Martin Savariaban született 316-ban. A város fennmaradt s a későbbi Szombathely lett. Martin, akit nevezhetünk Mártonnak, jelentkezett fiatalkorában katonának s mint katona, Franciaországba került. Itt, Amiens kapujánál történt az, amivel ismertté vált: Kardjával kettéhasította palástját és azt egy fázó koldusnak adta. Kiskora óta vonzotta őt a kereszténység, 18 éves korában meg is keresztelkedett s 20 éves korában elhagyta a katonaságot, hogy a betegekkel és szegényekkel törődhessen. Kolostorba vonult s mikor Tours püspöke meghalt, a hívek őt szerették volna püspöknek. A pápa küldötte beszélni akart vele erről, de ő a legenda szerint elbújt a ludak óljába. Azok nagy gágogással elárulták őt s a történet vége az lett, hogy őt választották Tours püspökévé. Innen van november 11-én a Márton mise és a libaevés. Szent Mártont a koldusok és a katonák védőszentjének tartják. Még Londonban is van temploma, a St-Martin-in-the-Field, a híres zenekarával. Itt a templomi szertartás után a kriptában olcsón kapnak a szegények ebédet. A templomi perselyezésből összegyűlt pénzt is a hajléktalanok között osztják szét. Savaria, Szombathely, Amiens, Tours, London. Pozsonyban pedig magyar Martin huszár: európai történelem dióhéjban. 


Borka László

A kép a Wikipédiáról származik, készítője Thaler Tamás, aki 2017 január 12-én készítette Pozsonyban a Szent Márton dómnál. ( A szerkesztő megjegyzése)