New Yorki levél

Juhász Gyula
2017. 06. 18.
Megosztás


Örök és kedvenc városom, gyermekkorom és tinédzser korom óriási élménye ismét, 7 év után megelevenedett. A “szerelem” a 70-es évek közepén kezdődött, mikor a világ körüli hajón játszottam ami New Yorkból pontosabban Manhattanből indult.


Kedves Barátaim!

A város él ! “Never Sleeps”... (Sosem alszik)
Szerencsénk volt, mert Manhattan közepén laktunk a “Theater Negyedben” a Times Squertől öt percre. A subway még mindig megbízható és sokszor jár, úgyszintén a busz: Erős acélból vannak, szolidan megépítve. A leggyorsabb tömegközlekedési eszköz, ragyogóan megszervezve a menetrendje.
Virágvasárnap Harlemben voltunk, ami már nem a régi: A fekete lakosság lassanként eltűnik és ázsiaiak veszik át a helyüket:az angol és a spanyol nyelven kívül kínaiul vannak kiírva az utasítások közterületeken, boltokban, stb... Harlemnek mégis megvan, számunkra zenészeknek a hisztórikus bája, rengeteg történelmi, szakmai referenciával.
Mégis számomra a legérdekesebb az úgynevezett “Manhattan Projekt”, az atombomba kikísérletezésének a színhelye, a Columbia University laboratóriumának épülete volt. (a mellékelt kép az épületet mutatja). Itt dolgozott Oppenheimerrel együtt a magyar  Szilárd Leó is. Meg is bánták utólag hogy ledobták a bombát a már akkorra teljesen szétvert Japánra. Einsteinnek rémálmai voltak élete végéig, annak ellenére, hogy ő maga nem vett részt a projektben, de teóriája a maghasadásról az alapja volt az elméletnek.
Harlemben található az Y.M.C. épülete, ahol Paul Robson, a világhírű basszbariton, először lépett fel. Meghatottan léptünk be falai közé. Ma egy érdekesen szervezett jótékonysági szervezetnek ad otthont.
Meg kell említenem a világhírű Apollo Theatret ahova szerdán este elmentünk és fantasztikusan jól éreztük magunkat az “Amateur Night Show” egy ki mit tud szerű program, valódi amerikai hagyományos show keretek között. Itt futott be James Brown, Aretha Franklin és sokan mások...
Az amerikai fekete lakosság mélyen vallásos és pont ezért érdekes volt Virágvasárnap sétálgatni az “ősi” Harlemben: Duke Ellington, Basie és a többiek jutottak eszembe, akik ezt a levegőt szívták és ők is ezzel a Duke Ellington által megzenésített, örök standard A-trainnel (subway) mentek, amivel mi is utaztunk. (Ez volt 49 évig a RADIO WASHINGTON Willis Conover által vezetett “Jazz Hours” szignálja, ami európai idő szerint pontban éjfélkor kezdődött és rongyosra hallgattam).
Mit tesz Isten? Véletlenül a híres SHRINE jazzklub előtt találtuk magunkat. A hangulat leírhatatlan: minden vasárnap délután 16 órától Jam Sassion, mindenki énekel, zenél, és táncol. Itt leragadtunk. Régen elfeledett amerikai sörömet a Blue Ribbont csapolva (a hajón mindig ezt ittam: az amerikai sörkultúrára visszatérek) kortyolgatva élveztük, dehogy élveztük, ITTUK MAGUNKBA a miliőt....Közben a nagy tévékivetítőkön kosárlabda meccseket közvetítettek.
Ott kísértettek Mark Twain, Salinger, John Steinbeck, Irwin Show és a többiek. Szinte éreztem és fogható volt mindegyikük jelenléte.... Miért? Mert az amerikaiak borzasztóan hagyomány szeretők és tisztelők, nem engedik, hogy változzon a világ: NINCS IGAZUK?

A többit folytatom, ezt is elég megemészteni…
Ez a híres subway, ami összeköti New York Cityt, Harlemet is érintve Brooklynnal. A Train a neve és egész éjszaka közlekedik. Számunkra, jazz zenészeknek a “Take the “A” train” címü, ( Billy Strayhorn zene, Joya Sheril szöveg) jazz standardot, Duke Ellington mint “signatur melodiát”, hallhatatlanná tették a 1940-es években. Ezen a vonaton utaztak késő éjjel a zenészek haza a munkából. Világhírre tett szert a Washington Hangja, (Voice of America mellékálomása) vasárnap éjfélkor kezdődő jazz adásában,ahol a műsor szignálja volt.
A RCH előtt
Innen mentek és ma is mennek az egyenes adások. A ma is működő NBC (National Broadcasting Corporation) innen küldi adásait. Az utolsó emeleten találhatók a stúdiók.
Harlemi jazzklubb
Jazzklubb Harlemben
A híres Birdland Jazzklub a 42.-ik utcában. Dave Holland a színpadon.
A híres Empire State Building márványrecepciója
A híres harlemi Apollo Theater bejárata előtt. Itt tűnt fel James Brown, Diana Ross, Aretha Franklin egy tehetségkutató versenyen
Harlemben a híres YMCE épülete előtt. Itt lépett fel először a híres színesbőrű amerikai basszbariton, Paul Robson
New Yorki levél - Borítókép