Búcsú az Északi Fénytől és a 200 Koronástól

Borka László
2017. 02. 23.
Megosztás


A Norvég Bank 2017 májusában bevonja a 200 koronást és új bankjeggyel helyettesíti. A legelső norvég papírpénzek pont 200 éve jelentek meg. A bankjegyeket időnként kicserélik. Általában ismert írók, államfők, művészek portréi kerülnek az új pénzekre a régi hírességek helyébe.


   Az Ághegyben 3 éve már szó volt a 200 koronásról, de mivel most végleg eltűnik, vessünk rá még utoljára egy búcsúpillantást. 

A portré Kristian Birkelandot (1867-1917) mutatja, az északi fény kutatóját. Laboratóriumában egy nagy kísérleti szekrényben elő is tudott varázsolni északi fényt egy mágneses gömbön, amit Terrellának nevezett, Földecskének. Ezt katódsugarakkal bombázta és a gömb északi és déli mágnesezhető sarkán fel is lépett a sarki fény. Ő adta meg a sarki fény tudományos magyarázatát. Számtalan más ötlete volt, például az elektromos ágyú a hadsereg számára. Ez puskapor helyett elektromosság és mágnesesség kombinációjával lőtt volna ki lövedéket. A közönség számára rendezett bemutatón azonban rövidzárlat miatt miatt óriási ívfény lépett fel akkora durranással, hogy az első sorban ülők majd leestek székükről. Nitrogén-oxid keletkezett, amit Birkeland a szagáról felismert. Ívfényből a levegő oxigénje és nitrogénje egyesült. Onnan egy lépés a nitrogéndioxid, ami a salétromhoz kell. Az meg műtrágyához. Birkeland kapcsolatba lépett az iparmágnás Sam Eidével, aki azonnal rájött az ipari lehetőségekre, s rövidre fogva a mesét, kettőjük megalapozta a Norsk Hydrot. A majdnem súlyos balesetet okozó robbanás a modern műtrágyagyártáshoz vezetett. Birkeland tovább kutatott s észrevette, hogy ha az északi fény fellép, akkor mágneses jelenségek is észlelhetők. Ebből megjósolta, de bizonyítani nem tudta, hogy, hogy a Föld körül kell lennie egy elektromos áramlásnak. A modern tudományos célú műbolygók 1960- ban már tudták ezt mérni s az áramlás Birkeland áramlás nevet kapta. Többször javasolták Nobel díjra, de az erőszakos Sam Eide azt követelte, hogy mindkettőjüknek adják meg a díjat, mert ők egész életükben együtt dolgoztak. Nem fogadta el, hogy iparmágnásoknak nem jár Nobel díj. Akkor Birkeland se kapjon - mérgelődött. 
A 200 koronás elején a portré mellett egy hókristályt látunk, attól balra pedig a kísérleti szekrényt, amelyben a kis északi fény megjelent. A szekrényt a Teknisk museumban őrzik. A hátsó oldalon az északi fény és a Birkeland áramlás van és ha tudunk egy kis ultraibolya lámpát keríteni, akkor a bankjegyről mindez ragyogóan előtűnik. Szép pénz, kár, hogy májusban eltűnik. Még nagyobb kár, hogy az eddigi személycserék helyett most más lesz. Eddig egy ismert személy helyett egy másik szerepelt az új bankjegyen. Most pl jöhetne Grieg, Nansen, Ibsen. De nem: Most Birkeland helyett tőkehal lesz a bankjegyen, torsk. Ha norvég lennék, kicsit szégyellném magam. 

Utóirat: Kevésbé romantikus barátom vigasztalt, hogy ne szomorkodjam, senki sem ismerte Birkelandot, a torskot legalább ismerjük.


Borka László