Szepesi Görgy ma 95 éves

Molnár Gábor
2017. 02. 05.
Megosztás


1981 nyarán történt. Tíz éves disszidáció után talán másodszor jöttem Norvégiából Magyarországra.


   Nézem a Telesportot, Szepesi mondja, a norvég válogatott meglepetést és világszenzációt érhet el Oszlóban, Anglia ellen. Világbajnoki selejtezőmérkőzésről volt szó, a selejtezőcsoport tagjai Magyarország, Norvégia, Anglia, Svájc és Románia voltak. Később ebből a csoportból jutottunk elsőként a spanyolországi VB-re 1982-ben. Szóval, a Telesport interjú után felkaptam a telefont és felhívtam a Dagbladet-et (az egyik legnagyobb norvég napilap) és megkérdeztem kérnek-e a témáról interjút Szepesi Györggyel a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökével. Persze, hogy kértek, faxon megbízást is küldtek.
   Kárpáti Tamás, ifjúkori jó barátom meg is szervezett egy beszélgetést a Fáy utcában megrendezett válogatott edzőmeccs szünetére, ahol Szepesi egy exkluzív interjúban kifejtette mire alapozza véleményét. Felsorolta az akkori nagy norvég sztárokat Hallvar Thoresent, Einar AAst, Arne Larsen Øklandot, Tom Lundöt akik szerinte az európai elitszínvonalhoz tartoztak. Elmondta, hogy szeptemberben még jók a norvég pályák, a bajnokság a legintenzívebb részénél tart és ilyenkor vannak a legjobb formában és kondícióban a norvég játékosok. Dicsérte a csapat szervezettségét és mindent beleadó harcos játékát.
   A Dagbladet ezután néhány nap alatt több cikkel „felkészítette” a norvég közvéleményt az interjú leközlésére, majd a meccs előtti napon „Magyar jóslat: Norvég világszenzáció ANGLIA ellen” piros betűs címmel hozta le azt.

   A norvégok 2-1 re győztek. A norvég rádió „nagy Szepesije” Børge Lillelien, teljesen megbolondulva üvöltötte a közvetítés végén : „Megvertük az óriások országát! Lord Nelson, Winston Churchill, Anthony Eden, Henry Cooper, Lady Diana, megvertünk benneteket! Margaret Thatcher hall engem? Your boys took a hell of a beating!”
   Tor Røste Fossen a norvég szövetségi kapitány pedig azt nyilatkozta a mérkőzés után: ez a cikk volt az, ami megadta a végső önbizalmat, tudják már Európában, hogy helyes munkát végzünk.
   Később többször is találkoztam Szepesi Györggyel, és ilyenkor viccelődve emlékeztünk arra, amikor „megvertük az angolokat”.

Isten éltesse Elnök úr!