Agytorna

Borka László
2018. 11. 18.


Egy könyv és két újságkivágás fekszik asztalomon. Tartalmuk hasonló: Hogy tartsuk jó karban agyunkat, ahogy az évek múlnak? A könyv egy fiatal orvosnő második könyve az agyról (Kaja Nordengen: Hjernetrening. Kagge Forlag, 2018). Első, hasonló témájú könyve nagy sikert aratott. Míg az első könyv csak népszerű leírása az agynak, a másodikban játékos feladatokat ad s állítja, hogy ha új dolgokat tanulunk, az mind karban tartja az agyat. Például mondjuk meg, hogy ha 20 ember van egy teremben és mindenki mindenkivel kezet fog, akkor összesen hány kézfogás lesz? Vagy ha Jancsi mamájának három fiúgyereke van és az egyiket Októbernek hívják, a másikat Novembernek, akkor hogy hívják a harmadikat? Sokan lépre mennek. Egy apa mondja: Ma hatszor idősebb vagyok fiamnál, de hat év múlva már csak háromszor leszek idősebb. Hány évesek ők ma? Összegezve a könyv tartalmát: Adjunk feladatokat az agynak, az jó formában fogja tartani, új idegi kapcsolatokat fog teremteni.
VIII. Magyar Világtalálkozó-beszámoló

Kovács katáng Ferenc
2018. 10. 02.


Az idén immár nyolcadik alkalommal került sor 2018. május 12. és 21. között a Magyar Világtalálkozóra Aranyosapátiban, Budapesten, Hollókőn, Nagylócon, Ópusztaszeren, Szécsényben, Szegeden és a Tápió-régióban. ”A tíznapos eseménysorozat a határokon átívelő kapcsolatteremtés és együttműködés fesztivál jellegű rendezvénye, amelyen a kultúra, a közélet, a gazdaság és a civilszféra szereplői találkoztak. Hidat építve a Kárpát-medencei és a világban szétszóratott magyarok között. Megjelentek az eseményeken a Magyarországgal barátságot ápoló külföldi országok képviselői is. A rendezvénysorozat megszervezésében, lebonyolításában a 15 éves évfordulóját ünneplő Panoráma Világklub öt kontinens mintegy 95 országát átölelő közel 240 társklubja mellett társrendezőként és együttműködő partnerként számos szervezet vett részt.”
Magyar huszár Pozsonyban?

Borka László
2018. 10. 02.


Száz évvel ezelőtt, - Trianon előtt - Pozsony még nagy szerepet játszott a magyar történelemben. Még magyar királyokat is koronáztak ott. Ma is tele van a város magyar emlékekkel. Ha Pozsonyban járnánk, látogassuk meg a Szent Márton katedrálist. Az egyik oldalkápolnában áll egy lovasszobor Martin római katonával. Ö lett később Szt. Márton.
Gyógyszert szedjünk, vagy gyógyteát igyunk?

Borka László
2018. 04. 07.


Az emberiség évezredeken keresztül növényekhez, természeti forrásokhoz fordult, ha beteg volt. Csak az utolsó 200 évben, a vegyészet fejlődésével indult meg a gyári gyógyszerek készítése. Kihasználták a gyárak a természeti forrásokat? S ha igen,mennyit? Ezt a kérdést tettük fel a Norvég Gyógyszerészeti Intézetben, ahol sok éven át dolgoztam. A következőkre jutottunk.
Új Kőrösi Csoma Sándor Program által Magyarországról kiküldött ösztöndíjas

Erdő Andrea Anna
2017. 09. 18.


Erdő Andrea Annának hívnak. Felkérést kaptam, hogy írjak magamról pár bemutatkozó gondolatot. Bemutatni magam, mások számára kontextusba helyezni önmagam a világban, számomra összetett feladat. A legtöbben jogászként, egyesek oktatóként, kevesek novellaíróként, sokan a művészetek nagy kedvelőjeként ismernek.
Még egyszer New Yorkról

Juhász Gyula
2017. 06. 19.


A magyar művészi élet (színház, zene, irodalom, dráma és képzőművészet) politikai megosztottsága mára természetessé vált. Valószínűnek tartom, hogy a new yorkiak nem voltak és ma sem “szentek”, de a politikai törésvonalak mentén való ilyen megosztottság az ottani művészvilágra nem volt és ma sem igazán jellemző.
New Yorki levél

Juhász Gyula
2017. 06. 18.


Örök és kedvenc városom, gyermekkorom és tinédzser korom óriási élménye ismét, 7 év után megelevenedett. A “szerelem” a 70-es évek közepén kezdődött, mikor a világ körüli hajón játszottam ami New Yorkból pontosabban Manhattanből indult.
Tajtékos kabóca – egy ravasz bogár

Borka László
2017. 04. 13.

Visszatekintés

Nádasdy- Farkas Irén
2017. 03. 09.


1987-ben pontosan 30 évvel ezelőtt érkeztem Norvégiába. Csak néhány éves szerződése volt a páromnak ahova én és két gyermekünk követtük őt. Nagyon izgatottak voltunk, hiszen nem egy két hetes üdülésről, hanem több éves külföldön élésről volt szó.
Búcsú az Északi Fénytől és a 200 Koronástól

Borka László
2017. 02. 23.


A Norvég Bank 2017 májusában bevonja a 200 koronást és új bankjeggyel helyettesíti. A legelső norvég papírpénzek pont 200 éve jelentek meg. A bankjegyeket időnként kicserélik. Általában ismert írók, államfők, művészek portréi kerülnek az új pénzekre a régi hírességek helyébe.
Magyarok Északon- folytatás

Molnár Gábor
2017. 02. 23.


1769-et írunk, és a Vénusz átvonulás jelenségét tanulmányozza két magyar tudós: Hell Miksa és Sajnovics János...
Magyarok Északon

Molnár Gábor
2017. 02. 06.


Ezekben a napokban nevezetesen február 6.-án tarják a számi nemzeti ünnepet. Hát persze, hogy van magyar vonatkozású kapcsolat a számi-norvég-dán történelemben, hiszen mi mindenütt ott voltunk és vagyunk. 1769-et írunk, és a Vénusz átvonulás jelenségét tanulmányozza két magyar tudós: Hell Miksa és Sajnovics János, aki mellékesen helyben meg is alapozta a finnugor nyelvcsalád elméletének tézisét.
Szepesi Görgy ma 95 éves

Molnár Gábor
2017. 02. 05.


1981 nyarán történt. Tíz éves disszidáció után talán másodszor jöttem Norvégiából Magyarországra.
A telefon

Dr. Csángó Péter
2017. 01. 29.


A telefon A „hallom” szóból származó halló kifejezést a legenda szerint a világon elsőként Puskás Tivadar használta a telefonhírmondó tesztelése során. A szó azonban a valóságban német eredetű, hozzánk a telefon feltalálása és elterjedése után került, de a hall igével való rokon hangzása valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy nálunk gyorsan elterjedt. A magyar halló történetét a közelmúltban sokan vizsgálták és feltárták. A háromkötetes A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára is részletesen szól róla, további szakirodalmi utalással, német és angol szótárakra is hivatkozva. A telefonáláskor használt jelentése 1884-től mutatható ki. Ez a használata az amerikai angolból terjedt el és vált nemzetközi szóvá. https://hu.wikipedia.org/wiki/Hall%C3%B3
Kepler és a hókristályok

Borka László
2016. 12. 13.


Miért hatszögűek a hókristályok? - «Furcsa, hogy minden hókristály hatszögű» - mondta magában Kepler,mikor hóesésben hazafele sétált a szép Károly hídon Prágában. Fekete télikabátján jól látta a hópelyheket. Johannes Kepler udvari csillagász volt II. Rudolf császárnál Bohémiában, a mai Csehországban. Rosszkedvű volt, mert a császár hivatala nem utalta át fizetését. Hogy pénzhez jusson, elhatározta, hogy ír egy tanulmányt a hóról. Kepler ki is adta ezt az esszét 1611-ben. Ez az első tudományos leírás arról, hogy a hókristályok hatszögletűek. Egy kínai írás Krisztus előtti időkből említést tesz ugyanerről, de nem ilyen pontosan.
Szegény ország

CsP, FT, KkF beszámolója alapján
2016. 11. 24.


1956-os magyar menekültek Norvégiában címmel konferenciát és ünnepi emlékműsort szervezett a budapesti Országos Idegennyelvű Könytár (OIK).
Magyar i Norge, azaz MIN

Madai Péter
2016. 11. 10.


A MIN (Magyar i Norge) egy 2008 óta létező klub, amit Oslóban élő magyar fiatalok alapítottak egy 2007-ben megrendezett Katalin-bál után.
Pillantás a múltba

Dr. Csángó Péter
2016. 11. 10.


Csángó Péter András. Budapest, 1942. Miután apám a doni áttörésnél 1943 januárban eltűnt, anyám egyedül nevelt nagyszüleim segítségével. A budapesti Eötvös József gimnáziumban érettségiztem, 1960-ban. Orvosi diploma: Pécsi Orvostudományi Egyetem, 1967. Első munkahely: 1967-68: Szombathely Tüdőkórház. Katonaorvos: Csorna, Körmend (határőrség). 1968-69: segédorvos Budapesten a Semmelweis Kórház központi laboratóriumában. 1969 júniusban elhagytam Magyarországot, Jugoszlávián keresztül. Két hónapot a padricianoi (Trieszt mellett) menekülttáborban töltöttem. 1969 szeptemberben érkeztem Norvégiába. 1969 októbertől dolgoztam Norvégiában, először mint segédorvos Tromsøben, majd 1970-78 között mint rezidens az Állami Közegészségügyi Intézetben. Csak idén, 2016 tudtam meg, hogy a magyar kommunista állam, hazatérés megtagadása címén, -amire soha nem szólított fel senki-, in absentia, 3 év szabadságvesztésre és teljes vagyonelkobzásra ítélt. 1972-73-ban a norvég Külügyminisztérium ösztöndíjával és az említett intézettől teljes fizetéssel, posztgraduális képzésben vettem részt Birminghamben (UK) az egyetem virológiai osztályán. 1974-ben lettem norvég állampolgár. 1977-ben megalapítottuk a Chlamydia trachomatis diagnosztikáját Norvégiában. 1979-2004 között a Kristiansand központi kórház mikrobiológiai osztályának vezető főorvosa voltam. A Norvég Mikrobiológiai Társaság vezetője: 1989-91. Több nemzeti és nemzetközi kongresszus szervezője, és a European Society of Chlamydia Research alapító tagja voltam. Kristiansand után még évekig dolgoztam a következő helyeken: Lillehammer, Skien, Oslo, Sandvika és Ålesund. Sok tudományos publikációm van nemzetközi és norvég folyóiratokban. A legutóbbiak a kullancs encephalitis (agyvelőgyulladás) kórokozóival foglalkoznak, erről poszterünk jelent meg 2015-ben és 2016-ban. Jelenleg is együttműködünk a Folkehelseinstituttel egy projekten, melynek célja a kullancsokban lévő patogén mikróbák jelenlétének megvilágítása. Bár 2012 óta nyugdíjas vagyok, Jelenleg a Diagen Int. és az Aerte cég orvosi munkatársa vagyok. Nős vagyok, három felnőtt lányunk van és három unokánk.
Az osloi papirusz

Mihálykó Ágnes
2016. 11. 08.


Az ELTE történelem és klasszika filológia szakán végeztem. 2013 októbere óta élek Norvégiában, ahol az oslói egyetemen ösztöndíjas, a kereszténység legkorábbi liturgikus kéziratait és a kopt egyház kora középkori liturgiáját kutatom.
Élmények 1956-ból és 50 évvel későbbről

Berlinger Balázs és Borka László
2016. 10. 26.


Miután Dr. Borka László korábban már több írással is bemutatkozott a “honlap hasábjain” most egy újabb írását közöljük egy azzal összefüggő szöveggel együtt, ami okot ad egy újabb vegyész, Berlinger Balázs bemutatására is, aki eddigi életpályáját röviden így ismerteti: “Nagykanizsán születtem 1979-ben. A középiskola elvégzése után, 1998-ban a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytattam tanulmányaimat, ahol 2003-ban vegyészdiplomát, 2010-ben doktori fokozatot szereztem. 2007-ben egy 6 hónapra szóló ösztöndíjjal és azzal a szándékkal érkeztem Osloba, hogy egy, a norvég munka-egészségügyi intézettel (Statens arbeidsmiljøinstitutt) közös kutatással teljesítem ki magyarországi doktori munkámat. Aztán valahogy itt ragadtam.”
Sokszínű Malajzia

Keszthelyi Dániel
2016. 10. 10.


Az utam Oroszország után - egy rövidke kínai tartózkodás után - Délkelet-Ázsiában folytatódott, azon belül is maláj Borneón, Kota Kinabalu repterén. Délkelet-Ázsiáról sokaknak a meleg idő, homokos tengerpart, lengén öltözött lányok/férfiak, laza erkölcs juthat eszébe. Nos, Kota Kinabalu repterén egyik se nagyon volt: tengerpartos fotók még csak-csak voltak a falakon, de a levegő igencsak hűvös, és a fejkendőt viselő határőrök (pontosítva határőrlányok) sem épp a lazaságot és lengeséget hirdetik. Csak, hogy fokozzuk a hangulatot, jól láthatóan ki van táblázva a határon, hogy a drogcsempészést halállal büntetik. Persze, nem mintha bárki drogot szeretett volna csempészni, de azért mindig megnyugtató, ha úgy üdvözlik az embert, hogy ha kell, akkor szívesen felakasztják.
Vadászsólyom a Váci utcában

Borka László
2016. 09. 13.


Ha egy pillanatra eltérünk az internettől és felütjük az 1897­-es Pallas Nagy Lexikonát, ezt találjuk benne a Solymászat címszó alatt: “A középkorban szokásos vadászat, melyet betanított sólymokkal, vércsékkel, sasokkal szárnyasokkal tartottak. Solymár, aki a sólymokat vadászatra tanítja.”
Keleti kényelem

Keszthelyi Dániel
2016. 08. 23.


Budapesten láttam meg a napvilágot már közel harminc éve, ott cseperedtem fel legénnyé, majd egy rövid (két félévnyi) franciaországi tartózkodás után ott is végeztem el az egyetemet. 2012 októberében, az egyetem után költöztem Oslóba, hogy ott egy PhD-t csináljak geofizikából. Miután ezzel nagyrészt végeztem, indultam neki egy nagyobb útnak mielőtt a doktorimat megvédeném. Az utam során több országot is érintek (még mindig úton vagyok), amikről itt rövidebb beszámolót tervezek írni. Az első ország Oroszország, utána következik: Kína, Hongkong, Malajzia, Indonézia, Ausztrália, Vanuatu, Új-Zéland, ismét Malajzia, Makaó, Kína és Kazahsztán.